Information om beräknat livsmedel


Lax stekt m. salt

Projekt:
2024 Beräknade livsmedel
Vetenskapligt namn:
oncorhynchus spp.
Livsmedelsnummer:
1316

Klassificering enligt LanguaL

Livsmedel är klassificerade enligt den europeiska standarden LanguaL. För äldre livsmedel saknas ibland klassificering.

Beskrivning av livsmedlet

Beskrivning av livsmedlet

Klassificering

Klassificering
A Livsmedelsgrupp enligt EuroFIR Fisk (A0802)
B Artklassificering Lax och Öring, atlantisk (B2250)
C Del av växt/djur Skelett kött del, utan ben och utan skinn (C0268)
E Fysisk form Hel, naturligt formad (E0150)
F Värmebehandling Fullständigt upphettad (F0014)
G Tillagningsmetod Stekning
H Industriell process Ingen industriell process tillämpad (H0003)
J Konserveringsmetod Ej konserverad (J0003)
K Förpackningsmedium Utan förpackningsmedium (K0003)
M Förpackningstyp Opaketerad produkt (M0003)
N Förpackningsmaterial Oförpackad (N0003)
P Etikettinformation Konsument grupp ej tillämpbar (P0003); Människoföda (P0026)
R Ursprung Sverige (R0376)
Z Utmärkande drag Hemlagat (Z0109)

Ingredienser som ingår i livsmedlet

Ingrediens

Ingrediens

Mängd (g)

Mängd (g)
Lax odlad Norge fjordlax rå 457
Salt m. jod 2

Ingående ingredienser och förändring under tillagning

Beräkningarna tar hänsyn till viktförändringar i form av förlust eller upptag av vatten och fett vid tillagning genom justeringsfaktorer. Vid beräkningar används även faktorer för att justera för näringsämnesförluster av vitaminer och enstaka mineraler vid tillagning. Faktorerna som används visas i tabellen nedan. Ett värde på 1,00 innebär ingen förändring. Lägre än 1,00 innebär en förlust och mer än 1,00 en ökning.
Lax odlad Norge fjordlax rå
Livsmedelsgrupp Fisk o skaldjur
Faktor för viktförändring vatten 0,78
Faktor för viktförändring fett 0,80
Tiamin 0,80
Riboflavin 0,90
Vitamin B6 0,80
Folat, totalt 0,80
Vitamin B12 0,55
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,85
Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,80
Riboflavin 0,75
Vitamin B6 0,80
Folat, totalt 0,90
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
  Lax odlad Norge fjordlax rå Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Fisk o skaldjur Bröd o spannmål
Mängd (g) 457 2
Faktor för viktförändring vatten 0,78 1,00
Faktor för viktförändring fett 0,80 1,00
Tiamin 0,80 0,80
Riboflavin 0,90 0,75
Vitamin B6 0,80 0,80
Folat, totalt 0,80 0,90
Vitamin B12 0,55 0,95
Vitamin C 1,00 1,00
Kalium, K 0,85 1,00