Information om beräknat livsmedel


Sötpotatis kokt m. salt

Projekt:
2024 Beräknade livsmedel
Vetenskapligt namn:
Solanum tuberosum
Livsmedelsnummer:
3772

Klassificering enligt LanguaL

Livsmedel är klassificerade enligt den europeiska standarden LanguaL. För äldre livsmedel saknas ibland klassificering.

Beskrivning av livsmedlet

Beskrivning av livsmedlet

Klassificering

Klassificering
A Livsmedelsgrupp enligt EuroFIR Potatis och stärkelserika rötter (A0829)
B Artklassificering Sötpotatis (B1106)
C Del av växt/djur Knöl (C0308)
E Fysisk form Halvfast med mjuk konsistens, (mosad, bredbar) (E0119)
F Värmebehandling Fullständigt upphettad (F0014)
G Tillagningsmetod Kokning
H Industriell process Ingen industriell process tillämpad (H0003)
J Konserveringsmetod Ej konserverad (J0003)
K Förpackningsmedium Utan förpackningsmedium (K0003)
M Förpackningstyp Opaketerad produkt (M0003)
N Förpackningsmaterial Oförpackad (N0003)
P Etikettinformation Konsument grupp ej tillämpbar (P0003); Människoföda (P0026)
R Ursprung Geografisk plats eller region inte känd (R0001)
Z Utmärkande drag Hemlagat (Z0109)

Ingredienser som ingår i livsmedlet

Ingrediens

Ingrediens

Mängd (g)

Mängd (g)
Sötpotatis rå 761
Salt m. jod 2

Ingående ingredienser och förändring under tillagning

Beräkningarna tar hänsyn till viktförändringar i form av förlust eller upptag av vatten och fett vid tillagning genom justeringsfaktorer. Vid beräkningar används även faktorer för att justera för näringsämnesförluster av vitaminer och enstaka mineraler vid tillagning. Faktorerna som används visas i tabellen nedan. Ett värde på 1,00 innebär ingen förändring. Lägre än 1,00 innebär en förlust och mer än 1,00 en ökning.
Sötpotatis rå
Livsmedelsgrupp Grönsaker o baljväxter
Faktor för viktförändring vatten 0,70
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,60
Riboflavin 0,75
Vitamin B6 0,70
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 0,55
Kalium, K 0,70
Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
  Sötpotatis rå Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Grönsaker o baljväxter Bröd o spannmål
Mängd (g) 761 2
Faktor för viktförändring vatten 0,70 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00 1,00
Tiamin 0,60 0,65
Riboflavin 0,75 0,65
Vitamin B6 0,70 0,60
Folat, totalt 0,60 0,60
Vitamin B12 1,00 0,90
Vitamin C 0,55 1,00
Kalium, K 0,70 0,65