Information om beräknat livsmedel


Gryta får i kål

Livsmedelsnummer:
510

Klassificering enligt LanguaL

Livsmedel är klassificerade enligt den europeiska standarden LanguaL. För äldre livsmedel saknas ibland klassificering.

Beskrivning av livsmedlet

Beskrivning av livsmedlet

Klassificering

Klassificering
A Livsmedelsgrupp enligt EuroFIR Kötträtt (A0799)
B Artklassificering Får (B1183)
C Del av växt/djur Skelett kött del, utan ben och utan skinn (C0268)
E Fysisk form Halvflytande med fasta bitar (E0110)
F Värmebehandling Fullständigt upphettad (F0014)
G Tillagningsmetod Kokning
H Industriell process Ingrediens tillförd (H0225)
J Konserveringsmetod Ej konserverad (J0003)
K Förpackningsmedium Utan förpackningsmedium (K0003)
M Förpackningstyp Opaketerad produkt (M0003)
N Förpackningsmaterial Oförpackad (N0003)
P Etikettinformation Människoföda (P0026)
R Ursprung Sverige (R0376)
Z Utmärkande drag Hemlagat (Z0109)

Ingredienser som ingår i livsmedlet

Ingrediens

Ingrediens

Mängd (g)

Mängd (g)
Vitkål 875
Vatten kranvatten 592
Lamm grytbitar rå 481
Salt m. jod 10
Persilja blad 4

Ingående ingredienser och förändring under tillagning

Beräkningarna tar hänsyn till viktförändringar i form av förlust eller upptag av vatten och fett vid tillagning genom justeringsfaktorer. Vid beräkningar används även faktorer för att justera för näringsämnesförluster av vitaminer och enstaka mineraler vid tillagning. Faktorerna som används visas i tabellen nedan. Ett värde på 1,00 innebär ingen förändring. Lägre än 1,00 innebär en förlust och mer än 1,00 en ökning.
Vitkål
Livsmedelsgrupp Grönsaker o baljväxter
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,60
Riboflavin 0,75
Vitamin B6 0,70
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 0,55
Kalium, K 0,70
Vatten kranvatten
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter
Faktor för viktförändring vatten 0,79
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,90
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,80
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Lamm grytbitar rå
Livsmedelsgrupp Kött
Faktor för viktförändring vatten 0,73
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,50
Riboflavin 0,70
Vitamin B6 0,55
Folat, totalt 0,65
Vitamin B12 0,50
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,60
Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
Persilja blad
Livsmedelsgrupp Övrigt
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 1,00
Riboflavin 1,00
Vitamin B6 1,00
Folat, totalt 1,00
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
  Vitkål Vatten kranvatten Lamm grytbitar rå Salt m. jod Persilja blad
Livsmedelsgrupp Grönsaker o baljväxter Ost o mjölkprodukter Kött Bröd o spannmål Övrigt
Mängd (g) 875 592 481 10 4
Faktor för viktförändring vatten 1,00 0,79 0,73 1,00 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
Tiamin 0,60 0,90 0,50 0,65 1,00
Riboflavin 0,75 0,95 0,70 0,65 1,00
Vitamin B6 0,70 0,90 0,55 0,60 1,00
Folat, totalt 0,60 0,80 0,65 0,60 1,00
Vitamin B12 1,00 0,95 0,50 0,90 1,00
Vitamin C 0,55 1,00 1,00 1,00 1,00
Kalium, K 0,70 1,00 0,60 0,65 1,00