Information om beräknat livsmedel


Stuvade makaroner

Projekt:
2024 Beräknade livsmedel
Livsmedelsnummer:
853

Klassificering enligt LanguaL

Livsmedel är klassificerade enligt den europeiska standarden LanguaL. För äldre livsmedel saknas ibland klassificering.

Beskrivning av livsmedlet

Beskrivning av livsmedlet

Klassificering

Klassificering
A Livsmedelsgrupp enligt EuroFIR Pastarätter (A1204)
B Artklassificering Vete grupp (B1312)
C Del av växt/djur Frö, skal borttaget (C0134)
E Fysisk form Halvflytande med fasta bitar (E0110)
F Värmebehandling Fullständigt upphettad (F0014)
G Tillagningsmetod Kokning
H Industriell process Ingen industriell process tillämpad (H0003)
J Konserveringsmetod Ej konserverad (J0003)
K Förpackningsmedium Utan förpackningsmedium (K0003)
M Förpackningstyp Opaketerad produkt (M0003)
N Förpackningsmaterial Oförpackad (N0003)
P Etikettinformation Konsument grupp ej tillämpbar (P0003); Människoföda (P0026)
R Ursprung Sverige (R0376)
Z Utmärkande drag Hemlagat (Z0109)

Ingredienser som ingår i livsmedlet

Ingrediens

Ingrediens

Mängd (g)

Mängd (g)
Pasta okokt 225
Mjölk fett 3% berikad 1000
Salt m. jod 7

Ingående ingredienser och förändring under tillagning

Beräkningarna tar hänsyn till viktförändringar i form av förlust eller upptag av vatten och fett vid tillagning genom justeringsfaktorer. Vid beräkningar används även faktorer för att justera för näringsämnesförluster av vitaminer och enstaka mineraler vid tillagning. Faktorerna som används visas i tabellen nedan. Ett värde på 1,00 innebär ingen förändring. Lägre än 1,00 innebär en förlust och mer än 1,00 en ökning.
Pasta okokt
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 14,40
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
Mjölk fett 3% berikad
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter
Faktor för viktförändring vatten 0,30
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,90
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,80
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
  Pasta okokt Mjölk fett 3% berikad Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål Ost o mjölkprodukter Bröd o spannmål
Mängd (g) 544 383 7
Faktor för viktförändring vatten 14,40 0,30 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00 1,00 1,00
Tiamin 0,65 0,90 0,65
Riboflavin 0,65 0,95 0,65
Vitamin B6 0,60 0,90 0,60
Folat, totalt 0,60 0,80 0,60
Vitamin B12 0,90 0,95 0,90
Vitamin C 1,00 1,00 1,00
Kalium, K 0,65 1,00 0,65