Information om beräknat livsmedel


Järpar blandfärs stekta

Projekt:
2024 Beräknade livsmedel
Livsmedelsnummer:
1112

Klassificering enligt LanguaL

Livsmedel är klassificerade enligt den europeiska standarden LanguaL. För äldre livsmedel saknas ibland klassificering.

Beskrivning av livsmedlet

Beskrivning av livsmedlet

Klassificering

Klassificering
A Livsmedelsgrupp enligt EuroFIR Kötträtt (A0799)
B Artklassificering Nötkreatur (B1161)
C Del av växt/djur Skelett kött del, utan ben och utan skinn (C0268)
E Fysisk form Hel, formad, tjocklek 1,5-7 cm (E0105)
F Värmebehandling Fullständigt upphettad (F0014)
G Tillagningsmetod Stekning
H Industriell process Ingen industriell process tillämpad (H0003)
J Konserveringsmetod Ej konserverad (J0003)
K Förpackningsmedium Utan förpackningsmedium (K0003)
M Förpackningstyp Opaketerad produkt (M0003)
N Förpackningsmaterial Oförpackad (N0003)
P Etikettinformation Konsument grupp ej tillämpbar (P0003); Människoföda (P0026)
R Ursprung Sverige (R0376)
Z Utmärkande drag Hemlagat (Z0109)

Ingredienser som ingår i livsmedlet

Ingrediens

Ingrediens

Mängd (g)

Mängd (g)
Gris färs rå fett 20% 200
Nöt färs rå ospec. 200
Potatis kokt m. salt 150
Ägg rått 50
Grädde ospec. 50
Lök gul 47
Vatten kranvatten 50
Senap fransk 16
Smör fett 80% 14
Salt m. jod 7

Ingående ingredienser och förändring under tillagning

Beräkningarna tar hänsyn till viktförändringar i form av förlust eller upptag av vatten och fett vid tillagning genom justeringsfaktorer. Vid beräkningar används även faktorer för att justera för näringsämnesförluster av vitaminer och enstaka mineraler vid tillagning. Faktorerna som används visas i tabellen nedan. Ett värde på 1,00 innebär ingen förändring. Lägre än 1,00 innebär en förlust och mer än 1,00 en ökning.
Gris färs rå fett 20%
Livsmedelsgrupp Kött
Faktor för viktförändring vatten 0,70
Faktor för viktförändring fett 0,98
Tiamin 0,70
Riboflavin 0,80
Vitamin B6 0,50
Folat, totalt 0,85
Vitamin B12 0,75
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,70
Nöt färs rå ospec.
Livsmedelsgrupp Kött
Faktor för viktförändring vatten 0,70
Faktor för viktförändring fett 0,99
Tiamin 0,70
Riboflavin 0,80
Vitamin B6 0,50
Folat, totalt 0,85
Vitamin B12 0,75
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,70
Potatis kokt m. salt
Livsmedelsgrupp Grönsaker o baljväxter
Faktor för viktförändring vatten 0,70
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,90
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,70
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 0,60
Kalium, K 1,00
Ägg rått
Livsmedelsgrupp Ägg
Faktor för viktförändring vatten 0,83
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,85
Riboflavin 0,85
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,70
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Grädde ospec.
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter
Faktor för viktförändring vatten 0,79
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,80
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,80
Folat, totalt 0,50
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Lök gul
Livsmedelsgrupp Grönsaker o baljväxter
Faktor för viktförändring vatten 0,85
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,90
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,70
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 0,60
Kalium, K 1,00
Vatten kranvatten
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter
Faktor för viktförändring vatten 0,79
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,80
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,80
Folat, totalt 0,50
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Senap fransk
Livsmedelsgrupp Fett o olja
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 1,00
Riboflavin 1,00
Vitamin B6 1,00
Folat, totalt 1,00
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Smör fett 80%
Livsmedelsgrupp Fett o olja
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 1,00
Riboflavin 1,00
Vitamin B6 1,00
Folat, totalt 1,00
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,80
Riboflavin 0,75
Vitamin B6 0,80
Folat, totalt 0,90
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
  Gris färs rå fett 20% Nöt färs rå ospec. Potatis kokt m. salt Ägg rått Grädde ospec. Lök gul Vatten kranvatten Senap fransk Smör fett 80% Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Kött Kött Grönsaker o baljväxter Ägg Ost o mjölkprodukter Grönsaker o baljväxter Ost o mjölkprodukter Fett o olja Fett o olja Bröd o spannmål
Mängd (g) 161 159 115 43 43 41 39 16 14 7
Faktor för viktförändring vatten 0,70 0,70 0,70 0,83 0,79 0,85 0,79 1,00 1,00 1,00
Faktor för viktförändring fett 0,98 0,99 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
Tiamin 0,70 0,70 0,90 0,85 0,80 0,90 0,80 1,00 1,00 0,80
Riboflavin 0,80 0,80 0,95 0,85 0,95 0,95 0,95 1,00 1,00 0,75
Vitamin B6 0,50 0,50 0,90 0,90 0,80 0,90 0,80 1,00 1,00 0,80
Folat, totalt 0,85 0,85 0,70 0,70 0,50 0,70 0,50 1,00 1,00 0,90
Vitamin B12 0,75 0,75 1,00 0,95 0,90 1,00 0,90 1,00 1,00 0,95
Vitamin C 1,00 1,00 0,60 1,00 1,00 0,60 1,00 1,00 1,00 1,00
Kalium, K 0,70 0,70 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00