Information om projekt


2019 Frukt och grönsaker

På denna sida finns information om projektet där livsmedlet ingår. Informationen finns även att läsa i Livsmedelsverkets rapport- och PM-serier.
Analysprojekt Arbetet med att uppdatera den svenska livsmedelsdatabasen pågår kontinuerligt och som ett led i det genomför livsmedelsverket varje år ett eller flera analysprojekt där relevanta näringsvärden på livsmedel analyseras. Som ett komplement lånas även nyare värden in från andra källor som har utfört analyser. Vilka livsmedel som väljs ut baserar sig främst på nyckellivsmedel framtagna från tidigare matvaneundersökningar och är de livsmedel som i matvaneundersökningarna bidrog mest till intaget av energi och näringsämnen. En liten andel av de livsmedel som uppdateras varje år kan användas för livsmedel som det finns ett behov av, till exempel anpassningar inför kommande matvaneundersökningar, stor efterfrågan hos användarna och nya produkter på marknaden.
Livsmedelsurval Urvalet av de livsmedel som skulle ingå i detta projekt utgick ifrån nyckellivsmedel framtagna från Riksmaten vuxna och Riksmaten ungdom. Från Riksmaten ungdom ingick också komponenter i nyckellivsmedel. Till exempel kan ett livsmedel vara sammansatt av flera olika livsmedel, ”Ostsmörgås” kan bestå av bröd, smör ost och tomat. Dessutom ingick livsmedel som behövs inför kommande matvaneundersökning, livsmedel med stor efterfrågan hos användarna av livsmedelsdatabasen och nya produkter på marknaden. De flesta prover som analyseras är generiska vilket innebär att de innehåller flera olika varumärken av produkter från samma livsmedelskategori.
Analyser Värdena i detta projekt är inlånade från i huvudsak England som har utfört analyser på frukt och grönsaker under två omgångar; 2013 och 2017. För mer information om värdets urpsung se detaljinformationen för respektive näringsvärde genom att trycka på det.

Följande livsmedel ingår i projektet