Information om beräknat livsmedel


Njursauté

Livsmedelsnummer:
1466

Klassificering enligt LanguaL

Livsmedel är klassificerade enligt den europeiska standarden LanguaL. För äldre livsmedel saknas ibland klassificering.

Beskrivning av livsmedlet

Beskrivning av livsmedlet

Klassificering

Klassificering
A Livsmedelsgrupp enligt EuroFIR Innanmat och inälvsmat (A0796)
B Artklassificering Nötkreatur och lamm (B2396)
C Del av växt/djur Njure (C0196)
E Fysisk form Delad i bitar (E0152)
F Värmebehandling Fullständigt upphettad (F0014)
G Tillagningsmetod Kokning
H Industriell process Ingrediens tillförd (H0225)
J Konserveringsmetod Ej konserverad (J0003)
K Förpackningsmedium Utan förpackningsmedium (K0003)
M Förpackningstyp Opaketerad produkt (M0003)
N Förpackningsmaterial Oförpackad (N0003)
P Etikettinformation Människoföda (P0026)
R Ursprung Sverige (R0376)
Z Utmärkande drag Hemlagat (Z0109)

Ingredienser som ingår i livsmedlet

Ingrediens

Ingrediens

Mängd (g)

Mängd (g)
Vatten kranvatten 197
Kalv njure rå 190
Lamm njure rå 188
Champinjon 154
Lök gul 95
Grädde ospec. 86
Olja och margarin flytande vegetabilisk fett ospec. 35
Vetemjöl 18
Sojasås 15
Köttbuljong pulver tärning 10
Apelsinjuice färskpressad 9
Starkvin halvtorr vol. % 17 typ Sherry 9
Salt m. jod 4

Ingående ingredienser och förändring under tillagning

Beräkningarna tar hänsyn till viktförändringar i form av förlust eller upptag av vatten och fett vid tillagning genom justeringsfaktorer. Vid beräkningar används även faktorer för att justera för näringsämnesförluster av vitaminer och enstaka mineraler vid tillagning. Faktorerna som används visas i tabellen nedan. Ett värde på 1,00 innebär ingen förändring. Lägre än 1,00 innebär en förlust och mer än 1,00 en ökning.
Vatten kranvatten
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter
Faktor för viktförändring vatten 0,79
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,90
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,80
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Kalv njure rå
Livsmedelsgrupp Kött
Faktor för viktförändring vatten 0,69
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,50
Riboflavin 0,70
Vitamin B6 0,55
Folat, totalt 0,65
Vitamin B12 0,50
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,60
Lamm njure rå
Livsmedelsgrupp Kött
Faktor för viktförändring vatten 0,69
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,50
Riboflavin 0,70
Vitamin B6 0,55
Folat, totalt 0,65
Vitamin B12 0,50
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,60
Champinjon
Livsmedelsgrupp Grönsaker o baljväxter
Faktor för viktförändring vatten 0,75
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,60
Riboflavin 0,75
Vitamin B6 0,70
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 0,55
Kalium, K 0,70
Lök gul
Livsmedelsgrupp Grönsaker o baljväxter
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,60
Riboflavin 0,75
Vitamin B6 0,70
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 0,55
Kalium, K 0,70
Grädde ospec.
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter
Faktor för viktförändring vatten 0,79
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,90
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,80
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Olja och margarin flytande vegetabilisk fett ospec.
Livsmedelsgrupp Fett o olja
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 1,00
Riboflavin 1,00
Vitamin B6 1,00
Folat, totalt 1,00
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Vetemjöl
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
Sojasås
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter
Faktor för viktförändring vatten 0,79
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,90
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,80
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Köttbuljong pulver tärning
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
Apelsinjuice färskpressad
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter
Faktor för viktförändring vatten 0,79
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,90
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,80
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Starkvin halvtorr vol. % 17 typ Sherry
Livsmedelsgrupp Alkohol
Faktor för viktförändring vatten 0,79
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 1,00
Riboflavin 1,00
Vitamin B6 1,00
Folat, totalt 1,00
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
  Vatten kranvatten Kalv njure rå Lamm njure rå Champinjon Lök gul Grädde ospec. Olja och margarin flytande vegetabilisk fett ospec. Vetemjöl Sojasås Köttbuljong pulver tärning Apelsinjuice färskpressad Starkvin halvtorr vol. % 17 typ Sherry Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter Kött Kött Grönsaker o baljväxter Grönsaker o baljväxter Ost o mjölkprodukter Fett o olja Bröd o spannmål Ost o mjölkprodukter Bröd o spannmål Ost o mjölkprodukter Alkohol Bröd o spannmål
Mängd (g) 197 190 188 154 95 86 35 18 15 10 9 9 4
Faktor för viktförändring vatten 0,79 0,69 0,69 0,75 1,00 0,79 1,00 1,00 0,79 1,00 0,79 0,79 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
Tiamin 0,90 0,50 0,50 0,60 0,60 0,90 1,00 0,65 0,90 0,65 0,90 1,00 0,65
Riboflavin 0,95 0,70 0,70 0,75 0,75 0,95 1,00 0,65 0,95 0,65 0,95 1,00 0,65
Vitamin B6 0,90 0,55 0,55 0,70 0,70 0,90 1,00 0,60 0,90 0,60 0,90 1,00 0,60
Folat, totalt 0,80 0,65 0,65 0,60 0,60 0,80 1,00 0,60 0,80 0,60 0,80 1,00 0,60
Vitamin B12 0,95 0,50 0,50 1,00 1,00 0,95 1,00 0,90 0,95 0,90 0,95 1,00 0,90
Vitamin C 1,00 1,00 1,00 0,55 0,55 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
Kalium, K 1,00 0,60 0,60 0,70 0,70 1,00 1,00 0,65 1,00 0,65 1,00 1,00 0,65