Information om beräknat livsmedel


Lax panerad stekt m. salt

Projekt:
2024 Beräknade livsmedel
Livsmedelsnummer:
4187

Klassificering enligt LanguaL

Livsmedel är klassificerade enligt den europeiska standarden LanguaL. För äldre livsmedel saknas ibland klassificering.

Beskrivning av livsmedlet

Beskrivning av livsmedlet

Klassificering

Klassificering
A Livsmedelsgrupp enligt EuroFIR Fisk- och skaldjursrätt (A0804)
B Artklassificering Lax (B1587)
C Del av växt/djur Skelett kött del, utan ben och utan skinn (C0268)
E Fysisk form Fast (E0151)
F Värmebehandling Fullständigt upphettad (F0014)
G Tillagningsmetod Stekning
H Industriell process Ingen industriell process tillämpad (H0003)
J Konserveringsmetod Ej konserverad (J0003)
K Förpackningsmedium Utan förpackningsmedium (K0003)
M Förpackningstyp Opaketerad produkt (M0003)
N Förpackningsmaterial Oförpackad (N0003)
P Etikettinformation Konsument grupp ej tillämpbar (P0003); Människoföda (P0026)
R Ursprung Sverige (R0376)
Z Utmärkande drag Hemlagat (Z0109)

Ingredienser som ingår i livsmedlet

Ingående ingredienser och förändring under tillagning

Beräkningarna tar hänsyn till viktförändringar i form av förlust eller upptag av vatten och fett vid tillagning genom justeringsfaktorer. Vid beräkningar används även faktorer för att justera för näringsämnesförluster av vitaminer och enstaka mineraler vid tillagning. Faktorerna som används visas i tabellen nedan. Ett värde på 1,00 innebär ingen förändring. Lägre än 1,00 innebär en förlust och mer än 1,00 en ökning.
Lax odlad Norge fjordlax rå
Livsmedelsgrupp Fisk o skaldjur
Faktor för viktförändring vatten 0,91
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,80
Riboflavin 0,90
Vitamin B6 0,80
Folat, totalt 0,80
Vitamin B12 0,55
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,85
Smör fett 80%
Livsmedelsgrupp Fett o olja
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 1,00
Riboflavin 1,00
Vitamin B6 1,00
Folat, totalt 1,00
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Ägg rått
Livsmedelsgrupp Ägg
Faktor för viktförändring vatten 0,83
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,85
Riboflavin 0,85
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,70
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Vetemjöl
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,80
Riboflavin 0,75
Vitamin B6 0,80
Folat, totalt 0,90
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Ströbröd malt hårt bröd fullkorn vete råg socker fibrer ca 5%
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,80
Riboflavin 0,75
Vitamin B6 0,80
Folat, totalt 0,90
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,80
Riboflavin 0,75
Vitamin B6 0,80
Folat, totalt 0,90
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
  Lax odlad Norge fjordlax rå Smör fett 80% Ägg rått Vetemjöl Ströbröd malt hårt bröd fullkorn vete råg socker fibrer ca 5% Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Fisk o skaldjur Fett o olja Ägg Bröd o spannmål Bröd o spannmål Bröd o spannmål
Mängd (g) 518 35 34 26 20 7
Faktor för viktförändring vatten 0,91 1,00 0,83 1,00 1,00 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
Tiamin 0,80 1,00 0,85 0,80 0,80 0,80
Riboflavin 0,90 1,00 0,85 0,75 0,75 0,75
Vitamin B6 0,80 1,00 0,90 0,80 0,80 0,80
Folat, totalt 0,80 1,00 0,70 0,90 0,90 0,90
Vitamin B12 0,55 1,00 0,95 0,95 0,95 0,95
Vitamin C 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
Kalium, K 0,85 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00