Information om beräknat livsmedel


Vitkålssoppa m. frikadeller

Livsmedelsnummer:
508

Klassificering enligt LanguaL

Livsmedel är klassificerade enligt den europeiska standarden LanguaL. För äldre livsmedel saknas ibland klassificering.

Beskrivning av livsmedlet

Beskrivning av livsmedlet

Klassificering

Klassificering
A Livsmedelsgrupp enligt EuroFIR Soppa (A0865)
B Artklassificering Vitkål (B2071)
C Del av växt/djur Huvudväxt (C0151)
E Fysisk form Vätska, låg viskositet, med fasta bitar (Soppa) (E0149)
F Värmebehandling Fullständigt upphettad (F0014)
G Tillagningsmetod Kokning
H Industriell process Ingrediens tillförd (H0225)
J Konserveringsmetod Ej konserverad (J0003)
K Förpackningsmedium Utan förpackningsmedium (K0003)
M Förpackningstyp Opaketerad produkt (M0003)
N Förpackningsmaterial Oförpackad (N0003)
P Etikettinformation Konsument grupp ej tillämpbar (P0003); Människoföda (P0026)
R Ursprung Sverige (R0376)
Z Utmärkande drag Hemlagat (Z0109)

Ingredienser som ingår i livsmedlet

Ingrediens

Ingrediens

Mängd (g)

Mängd (g)
Vatten kranvatten 888
Vitkål 750
Gris färs rå fett 20% 100
Nöt färs rå ospec. 99
Mjölk naturell berikad ospec. 83
Olja och margarin flytande vegetabilisk fett ospec. 35
Ägg rått 21
Salt m. jod 14
Grönsaksbuljong pasta el. pulver storhushåll 10
Ljus sirap 7
Ströbröd malt hårt bröd fullkorn vete råg socker fibrer ca 5% 7
Potatismjöl 3

Ingående ingredienser och förändring under tillagning

Beräkningarna tar hänsyn till viktförändringar i form av förlust eller upptag av vatten och fett vid tillagning genom justeringsfaktorer. Vid beräkningar används även faktorer för att justera för näringsämnesförluster av vitaminer och enstaka mineraler vid tillagning. Faktorerna som används visas i tabellen nedan. Ett värde på 1,00 innebär ingen förändring. Lägre än 1,00 innebär en förlust och mer än 1,00 en ökning.
Vatten kranvatten
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter
Faktor för viktförändring vatten 0,79
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,90
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,80
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Vitkål
Livsmedelsgrupp Grönsaker o baljväxter
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,60
Riboflavin 0,75
Vitamin B6 0,70
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 0,55
Kalium, K 0,70
Gris färs rå fett 20%
Livsmedelsgrupp Kött
Faktor för viktförändring vatten 0,70
Faktor för viktförändring fett 0,98
Tiamin 0,50
Riboflavin 0,70
Vitamin B6 0,55
Folat, totalt 0,65
Vitamin B12 0,50
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,60
Nöt färs rå ospec.
Livsmedelsgrupp Kött
Faktor för viktförändring vatten 0,70
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,50
Riboflavin 0,70
Vitamin B6 0,55
Folat, totalt 0,65
Vitamin B12 0,50
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,60
Mjölk naturell berikad ospec.
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter
Faktor för viktförändring vatten 0,79
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,90
Riboflavin 0,95
Vitamin B6 0,90
Folat, totalt 0,80
Vitamin B12 0,95
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Olja och margarin flytande vegetabilisk fett ospec.
Livsmedelsgrupp Fett o olja
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 1,00
Riboflavin 1,00
Vitamin B6 1,00
Folat, totalt 1,00
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Ägg rått
Livsmedelsgrupp Ägg
Faktor för viktförändring vatten 0,83
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,80
Riboflavin 0,80
Vitamin B6 0,80
Folat, totalt 0,95
Vitamin B12 0,80
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Salt m. jod
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
Grönsaksbuljong pasta el. pulver storhushåll
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
Ljus sirap
Livsmedelsgrupp Övrigt
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 1,00
Riboflavin 1,00
Vitamin B6 1,00
Folat, totalt 1,00
Vitamin B12 1,00
Vitamin C 1,00
Kalium, K 1,00
Ströbröd malt hårt bröd fullkorn vete råg socker fibrer ca 5%
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
Potatismjöl
Livsmedelsgrupp Bröd o spannmål
Faktor för viktförändring vatten 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00
Tiamin 0,65
Riboflavin 0,65
Vitamin B6 0,60
Folat, totalt 0,60
Vitamin B12 0,90
Vitamin C 1,00
Kalium, K 0,65
  Vatten kranvatten Vitkål Gris färs rå fett 20% Nöt färs rå ospec. Mjölk naturell berikad ospec. Olja och margarin flytande vegetabilisk fett ospec. Ägg rått Salt m. jod Grönsaksbuljong pasta el. pulver storhushåll Ljus sirap Ströbröd malt hårt bröd fullkorn vete råg socker fibrer ca 5% Potatismjöl
Livsmedelsgrupp Ost o mjölkprodukter Grönsaker o baljväxter Kött Kött Ost o mjölkprodukter Fett o olja Ägg Bröd o spannmål Bröd o spannmål Övrigt Bröd o spannmål Bröd o spannmål
Mängd (g) 888 750 100 99 83 35 21 14 10 7 7 3
Faktor för viktförändring vatten 0,79 1,00 0,70 0,70 0,79 1,00 0,83 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
Faktor för viktförändring fett 1,00 1,00 0,98 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
Tiamin 0,90 0,60 0,50 0,50 0,90 1,00 0,80 0,65 0,65 1,00 0,65 0,65
Riboflavin 0,95 0,75 0,70 0,70 0,95 1,00 0,80 0,65 0,65 1,00 0,65 0,65
Vitamin B6 0,90 0,70 0,55 0,55 0,90 1,00 0,80 0,60 0,60 1,00 0,60 0,60
Folat, totalt 0,80 0,60 0,65 0,65 0,80 1,00 0,95 0,60 0,60 1,00 0,60 0,60
Vitamin B12 0,95 1,00 0,50 0,50 0,95 1,00 0,80 0,90 0,90 1,00 0,90 0,90
Vitamin C 1,00 0,55 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
Kalium, K 1,00 0,70 0,60 0,60 1,00 1,00 1,00 0,65 0,65 1,00 0,65 0,65