Information om projekt


2016 Spannmål

På denna sida finns information om projektet där livsmedlet ingår. Informationen finns även att läsa i Livsmedelsverkets rapport- och PM-serier.
Analysprojekt Arbetet med att uppdatera den svenska livsmedelsdatabasen pågår kontinuerligt och som ett led i det genomför Livsmedelsverket varje år ett eller flera analysprojekt där relevanta näringsämnen och komponenter i livsmedel analyseras. Varje år analyseras ca 35 livsmedel och för att välja ut vilka livsmedel som skall analyseras används nyckellivsmedel (Lundberg-Hallén, 2015). Nyckellivsmedel är framtagna från tidigare nationella matvaneundersökningar och är de livsmedel som i matvaneundersökningarna bidragit mest till intaget av energi och näringsämnen. En mindre andel av analyserna varje år används också för livsmedel som det finns ett särskilt behov av. Det kan till exempel röra sig om livsmedel som behövs inför kommande matvaneundersökningar, nya eller förändrade produkter på marknaden och livsmedel där det finns en stor efterfrågan hos användarna.
Livsmedelsurval Urvalet av de livsmedel som skulle ingå i detta projekt utgick ifrån nyckellivsmedel framtagna från den nationella matvaneundersökningen Riksmaten vuxna (Amcoff, 2012). Dessutom ingick livsmedel som behövs inför kommande matvaneundersökning, nya produkter på marknaden och livsmedel med en stor efterfrågan hos användarna av livsmedelsdatabasen. De flesta prover som analyserades är generiska vilket innebär att de innehåller flera olika varumärken av produkter från samma livsmedelskategori. Undantag är de livsmedelskategorier där det enbart fanns produkter från ett varumärke.
Kartläggning Genom att titta på försäljningsstatistik och besöka butiker gjordes en bedömning av vilka kriterier som skulle gälla för att en produkt skulle få ingå i analysproven. Besöken gjordes i fyra städer: Alingsås, Kalmar, Uppsala och Umeå där Citygross, Coop, Ica och Willys ingick i kartläggningen. Två olika butiker besöktes per stad. I butikerna gjordes en uppskattning över hyllandelar för de aktuella livsmedelsgrupperna följt av en poängsättning. Slutligen gjordes en individuell bedömning utifrån varje livsmedelsgrupp som vägdes samman med uppgifter om försäljningsstatistik och ett beslut togs om vilka produkter som skulle ingå i respektive analys.
Provantal Näringsvärden kan skilja sig åt mellan olika produkter och mellan olika batcher för samma produkt. Detta gör att man vill ha med olika produkter och flera batcher från de produkter som ingår i analysprovet. Fördelningen mellan produkterna inom respektive analysprov utgick ifrån resultatet från kartläggningen.
Inköp Alla inköpen gjordes under februari 2016 i Uppsala. Vid inköp fanns inte alltid samma produkter som vid kartläggningen i butiken. I dessa fall gjordes en individuell bedömning och beslut om ändringar fattades på plats ute i butikerna. I vissa fall utgick en produkt helt och i andra fall fick en produkt ersättas av en annan.
Provhantering Livsmedlen transporterades till livsmedelsverket där de registrerades och fick individuella journalnummer vilket gör det möjligt att i efterhand spåra exakt vilka livsmedel som ingår i varje analys. Livsmedlens förpackningar, innehållsförteckningar och näringsdeklarationer fotograferades och finns sparade. Därefter förvarades livsmedlen mörkt och i lämplig temperatur utifrån produktsort fram till dess att det var dags för provberedning. De inköpta proverna hanterades som laboratorieprover så snart de kommit till laboratoriet. Det innebär att man tar hänsyn till faktorer som kan påverka stabiliteten såsom syre, temperatur och synligt ljus av vissa våglängder. Vattenlösliga vitaminer, tokoferoler, sockerarter och karotenoider är exempel på näringsämnen som är oxidations eller ljuskänsliga. Frysta produkter förvarades i -20 °C medan färska produkter förvarades i mörka kylrum/kylskåp med temperaturen 3-10 °C beroende på respektive krav. Konserver förvarades i rumstemperatur. Alla prover förvarades i de förpackningar de var köpta i.
Provberedning Alla proverna bereddes i rum försett med UV-filter för att förhindra nedbrytningen av ljuskänsliga näringsämnen. Varje produkt och batch hanterades separat och använda redskap rengjordes mellan varje omgång. För att analyserna skall kunna utföras är det viktigt att proverna är finfördelade och väl blandade. En homogenisator, Tecator 1094 homogenizer, användes därför till att homogenisera proverna. Beroende på vilket prov det var skiljde sig provberedningen åt. Mjuka bröd torkades och vattenhalten noterades. Proven vägdes upp efter angiven mängd och lades i beredare för homogenisering. Efter homogenisering delades proverna upp på olika burkar beroende på typ av analys.
Analyser De flesta livsmedlen analyserades för samtliga näringsämnen som ingår i databasen. Vissa undantag gjordes för så kallade logiska nollor, dvs. näringsämnen och komponenter som biologiskt sett inte antas finnas i ett specifikt livsmedel eller som förväntas förekomma i små och för sammanhanget försumbara mängder. Som exempel förväntas vitamin C inte finnas i rena spannmålsprodukter. Fettsyror analyserades separat i produkter med en fetthalt över 1,5 procent och ett medelvärde av dessa används för samlingsprovet. I produktkategorier där det förekom både oberikade och berikade produkter analyserades vitaminer och mineraler separat i de oberikade produkterna medan övriga näringsvärden analyserades i ett poolat prov där både berikade och oberikade produkter ingick. Värdena som finns publicerade över vitaminer och mineraler för de berikade produkterna hämtades från förpackningsinformationen. Externa analyser utfördes av ett ackrediterat laboratorium: aska, totalfett, kväve, vatten, stärkelse, mono- och disackarider, laktos, fiber, fosfor, jod, kalcium, kalium, magnesium, natrium och selen. Övriga näringsämnen analyserades internt av livsmedelsverkets kemiavdelning. Utförligare beskrivning av det interna arbetet finns att läsa på livsmedelsverkets hemsida under sektionen livsmedelsdatabasen.
Poolning Mängden av varje produkt som skulle ingå i provet för analys beräknades utifrån kartläggningen med hänsyn tagen till faktiskt inhandlad mängd.

Följande livsmedel ingår i projektet

Bovetemjöl
Bröd fullkorn råg typ rallarhalvor
Bröd mörkt glutenfritt
Bröd vitt glutenfritt
Bröd vitt grovt m. nyckelhål typ formfranska
Bröd vitt typ levain
Bröd vitt vete fibrer ca 2,5% typ baguette
Dinkelmjöl fullkorn
Fiberhavregryn fullkorn havre m. vetekli
Frukostflingor fullkorn berikad typ Specialflingor
Frukostflingor fullkorn musli AXA bär
Frukostflingor fullkorn musli AXA bär nyckelhål
Frukostflingor fullkorn musli AXA frukt
Frukostflingor fullkorn musli AXA guld frukt
Frukostflingor fullkorn musli AXA sport frukt nyckelhål
Frukostflingor fullkorn musli bär frön
Frukostflingor fullkorn musli chia blåbär
Frukostflingor fullkorn musli coop frukt bär
Frukostflingor fullkorn musli finax frukt
Frukostflingor fullkorn musli frebaco bär nyckelhål
Frukostflingor fullkorn musli Frebaco frukt
Frukostflingor fullkorn musli ICA frukt 45%
Frukostflingor fullkorn musli nötter 20 %
Frukostflingor fullkorn musli nötter 40%
Frukostflingor fullkorn musli saltå frukt
Frukostflingor fullkorn musli änglamark bär
Frukostflingor fullkorn typ Specialflingor
Frukostflingor müsli fullkorn m. frukt bär
Frukostflingor müsli vete havre råg korn fullkorn m. frukt nötter fröer
Frukostflingor vetekli rostat m. kornmalt
Havregryn fullkorn
Hårt bröd fullkorn råg fiber ca 20% typ sport
Hårt bröd fullkorn typ vanligt knäckebröd
Hårt bröd tunnbröd fullkorn vete råg korn havre
Majsstärkelse
Mandelmjöl
Pepparkaka
Potatismjöl